Barbara Mali: »Spremembo, ki jo želiš videti zunaj, najprej ustvari znotraj.« 

»Kaj bi vi ustvarili kot svoje življenje, če bi bilo mogoče vse? Kaj bi radi spremenili? S svojim telesom, odnosi, denarjem, kariero, poslom? Kaj če bi bilo to mogoče narediti na igriv, lahkoten in zavesten način? Bi to izbrali?« S temi vprašanji vas Barbara Mali, trenerka zavestnega ustvarjanja, avtorica in pionirka metode Access Consciousness v Sloveniji s popolnim dopuščanjem, skrbnostjo in humorjem vabi k več zavedanja, v energijo sebe, da skupaj z njo raziščete, kdo dejansko ste.

Prvi korak je odločitev, da je nekaj potrebno spremeniti.

»Takrat, ko ste vi resnično vi, lahko spremenite vse,« je slišati na vaših delavnicah. Zakaj je biti avtentičen v naši družbi še vedno prej izjema kot pravilo? Zakaj je tako težko odvreči vse maske, ki jih nosimo?

Predvsem zato, ker smo naučeni, da je z našo avtentičnostjo nekaj narobe. Ljudje skrivajo svoj pravi, resnični jaz, ker skušajo ugajati normam, družini, okolici, družbenim pravilom, sodelavcem, skratka storijo vse, da ne bi izstopali izven okvirja, ki so ga postavili drugi. Ne zavedajo se, da jih ravno ta avtentičnost dela posebne, edinstvene, drugačne, lepe in da je to nekaj najbolj privlačnega, sploh, ker je to danes res še vedno redko.

Pogosto slišim, da biti avtentičen od človeka zahteva pogum, namesto, da bi bilo to »normalno stanje«.
Absolutno. In do tega pride zato, ker se ljudje tako radi izogibamo sodbam. Sploh v slovenskem prostoru je še vedno zelo prisotna omejitev »raje ne izstopam, da ne bodo govorili o meni, da me ne bodo sodili, kritizirali«. Takšna oseba ne izbira svoje resničnosti, temveč živi resničnost drugih in ostaja v coni udobja. Da greš spoznati dele sebe, ki jih do sedaj nikoli nisi ozavestil, to je pogumno dejanje, sploh zato, ker smo se toliko let obračali stran. Ne vemo, kaj bomo videli. Morda kaj, kar nam ne bo všeč, morda kaj, kar za ta planet sploh ne bo sprejemljivo, a ko se enkrat odločimo in začnemo odklepati vse dele sebe, potem ugotovimo, kako zares veličastni resnično smo.

Po čem prepoznamo, da je oseba avtentična, kaj vam to predstavlja?
Moj pogled na to je, da je takšna oseba zelo »samoizražena« in ne dovoli, da jo kontrolirajo pogledi drugih ljudi. Ne ozira se na to, da bo sojena glede tega, kakšno življenje si bo izbrala.

Kdaj oseba začne izbirati sebe, odkrivati svojo resnico, kaj jo po vašem mnenju pripelje do tega, da začne odstirati vse svoje tančice?
Želja po spremembi, občutek, da ji življenje lahko nudi več. Velikokrat je to teža življenja, ker če živimo svojo resničnost, potem smo lahkotni. Človek enostavno pride do točke, ko reče dovolj, bodisi zaradi situacije, okolja ali odnosa, v katerem trpi. Znajde se na robu, ko se zave, da mora nekaj spremeniti, ker trenutne izbire zanj več ne delujejo. To je prvi korak – odločitev, da je nekaj potrebno spremeniti. Kako in kaj vse je mogoče tukaj, pa temu sledi.

Smo veliko veliko večji, potentni in zmožni, kot se zdaj sploh zavedamo.

V Slovenijo ste pripeljali metodo Access Consciousness. Kako ste prišli do nje, tudi preko osebne frustracije, raziskovanja sebe?
Točno tako. (smeh) Kot študentka sem se začela ukvarjati z jogo, ki mi je v roke prinesla mnogokatero ezoterično literaturo, med drugim tudi avtorico Louis Hay, Življenje je tvoje. Ko sem jo prebirala, sem se začela zavedati, kakšno moč imajo naše misli, kako mogočni kreatorji svojega življenja smo lahko, kako smo zasidrani v svojih prepričanjih in omejitvah in kaj vse se zgodi, ko to spremenimo. Meni se je odprl nov svet. Zanimanje me je nato peljalo dalje, na enem od forumov o zakonu privlačnosti je nekdo omenjal to metodo in vprašanja, kot sta: »Kako je lahko še boljše kot to?«, »Kaj vse je še mogoče?«.

Takrat sem bila ravno v službi, kjer se je nad mano izvajal mobing, grozno sem se počutila, v meni je odmevalo, da si želim iti na svoje. Ko sem si začela postavljati ti dve vprašanji, se je zgodilo, da je v podjetju prišlo do reorganizacije in so me odpustili. Sama nisem imela poguma, da bi dala odpoved. Naenkrat sem se znašla točno tam, kjer sem si želela, hkrati pa me je bilo strah, saj sem bila tudi sama »ujeta« v prepričanju, da ti samo redna služba prinaša varnost in stabilnost. Odprlo se mi je morje možnosti in tako sem začela raziskovati Access  Consciousness, saj mi je prinesel točno to, po čemer sem spraševala. Šla sem na delavnico v Zagreb in začutila, da je to nekaj, kar si želim osebno nadaljevati in znanje predati naprej ljudem.

Kako ste se počutili po delavnici?
Vsa čutila so se mi izostrila, videla sem bolj žive barve, trava še nikoli ni bila tako zelena, vonjave so bile izrazitejše, prenehala sem analizirati vsako stvar, celulit mi je izginil (smeh), toliko nekih drobnih pozitivnih sprememb je bilo, ki so me in me še navdušujejo. Na videz preprosta izbira, ki mi je povsem spremenila življenje. Od takrat dalje sem začela z izvajanjem delavnic, metoda, ki je danes svetovno razširjena, je tako prišla tudi med Slovence.

Kaj bi sporočili tistim, ki čakajo, da v življenju naredijo spremembo – na idealne pogoje, na to, da bo minilo, da se bo zadeva rešila sama od sebe, da bo boljše?
Po lastnih izkušnjah lahko povem le to, da čakanje ubija. Postavila bi jim vprašanje – kaj lahko ustvariš zdaj, ta trenutek? Od tu, kjer si, iz tega kar imaš? Ko se odločimo za spremembo in naredimo prvi korak v to smer, se začne vse Vesolje prilagajati temu koraku, ker verjamemo, da je mogoče nekaj, na kar si do sedaj nismo upali niti pomisliti. Že samo vprašanje ti da energijo zagona, vse ostalo pa ji nato sledi.

Moraš biti voljan spreminjati stanje, brez, da imaš o njem do potankosti izdelano popolno sliko.

Na tem mestu prideva do točke, ko moramo spustiti kontrolo. Zelo radi si namreč nekaj zamislimo, da se mora pojaviti v točno takšni obliki, kot smo si zamislili. Je to še vedno zaupanje in prepuščanje, dati možnost?
S tem, ko kontroliramo, smo v lastnih omejitvah, saj določamo na kakšen način se mora nekaj prikazati. Ne dopustimo, da lahko pride še lepše in še boljše, zato bi rekla, da to ni prepuščanje. Moraš biti voljan spreminjati stanje, ne da imaš o njem do potankosti izdelano popolno sliko. Ko začnemo nekaj aktualizirati, je včasih potrebno tudi kaj opustiti, izbrati nekaj drugega. Voljnost opuščanja tega, kar za nas ne deluje, nas odpre novim možnostim. Zavedanje ne more priti do nas, če se oklepamo nečesa, za kar smo prepričani, da je prav. Možnosti so tako lahko povsod okoli nas, a jih ne bomo videli, ker nam naše pogledi tega ne dopuščajo.

Med številnimi seminarji organizirate tudi seminar Temelji. Nam lahko poveste kaj več o tem?
Seminar Temelji je globoko raziskovanje in spreminjanje področij, ki za posameznika ne delujejo in jih želi v svojem življenju spremeniti.Na mesta, za katera meni, da se je zataknil, pogledamo s popolnoma drugačnih zornih kotov, kar omogoči, da se tudi to začne spreminjati, oseba pa se premakne naprej. Ponudi vam orodja, s katerimi lahko posameznik spremeni karkoli in vse v svojem življenju. In da potem, ko ne misli več, da je zataknjen, ustvari življenje popolnoma po svoji meri.

Je vedno potrebno zrušiti staro, da lahko ustvarimo nekaj novega?
Bi rekla, da ja, kajti tudi hiša ne stoji na slabih in trhlih temeljih. Seminar Temelji odstrani osnovo omejitev, iz katere zdaj mislimo, da moramo delovati, in nam omogoči, da si z orodji, ki jih prejmemo, ustvarimo platformo, s katere začnemo popolnoma drugače živeti in ustvarjati svoje življenje. Med Temelji (in po njih) začnemo posegati po tistem, kar resnično smo. Po tistem, kar v tem trenutku morda niti ne vemo, da nam je na voljo. Smo namreč veliko veliko večji, potentni in zmožni, kot se zdaj sploh zavedamo.

Facilitacija s strani certificiranega facilitatorja Access Consciousnessa in vaša voljnost, da pogledate, kaj za vas ne deluje, kaj bi radi spremenili in kaj bi radi ustvarili, vas le v štirih dnevih popeljejo do takšne spremembe in nove kvalitete življenja, da udeleženci seminarja govorijo o življenju pred in po Temeljih. Začnete posegati po čarobnosti, začnete videti, da čarobnost obstaja. Začnete odkrivati in videti darilo sebe.

Če so Temelji temeljita prenova našega življenja, potem je mojstrski seminar Posel na drugačen način temeljita prenova našega posla. Navsezadnje je vse povezano, pogosto se namreč zgodi, da ko začnemo spreminjati eno področje, se rezultati kažejo tudi na drugih.
Tako je. Ta seminar opolnomoči posameznika v védenju, kar on ve o poslu, denarju in stvaritvi. Ljudje pogosto še vedno ne sledijo svojemu védenju, ne sledijo ali ne zaupajo načinom, ki zanje delujejo, in se še vedno oklepajo pravil, ki nam jih prodajajo kot učinkovite. Kaj pa če je za posameznika možno nekaj čisto drugačnega, morda nekaj čisto njegovega? Bi bili pripravljeni to izbrati? Na tem seminarju bomo pogledali, kaj nam to onemogoča in zakaj si tega še ne izbiramo v celoti. Če začnete delovati iz tega, kar je za vas res, boste imeli veliko več lahkotnosti, radosti in morda celo zabave tudi v poslu. Ja, v poslu!

Ljudje si pod besedo seminar pogosto predstavljajo predavalnico, v rokah imajo beležke in si zapisujejo, kar jim nekdo pripoveduje. Nekako se mi dozdeva, da tukaj temu ni tako?
Ha ha, res ne. Če povem, da se bomo tudi veliko smejali, potem bo vse skupaj izpadlo že skrajno neresno, kajne? Ker posel je treba jemati resno, tako so nas učili. Vsaj mene, dokler nisem začela »razbijati« omejitev in sodb ter se s svojim poslom začela zabavati. Idealnih pogojev za ustvarjanje posla ne bo, sami jih bomo ustvarili, z našimi odločitvami in v času, ki si ga bomo izbrali.

Katjuša Štingl, Miraculus

Objavi komentar

DELECTUS, Sanija Selmani s.p. © Vse pravice pridržane