Ustvarjalnost je sposobnost, ki jo imamo vsi, čeprav večina misli, da je nima. Ko ustvarjalnost vidimo kot del našega življenja, našega bivanja in ne kot nekaj kar je dostopno le majhni umetniški eliti, potem lahko od vsega zaznamo in prejmemo mnogo več. Vidimo lahko nove in drugačne možnosti, ki jih prej nismo niti opazili. 

Ustvarjalnost je energija

To je dragocena energija, ki jo je potrebno skrbno negovati. Moč ustvarjalnosti je čarovnija in je ni mogoče razumeti, kot samoumevno. Kdo bi bili, če bi se odločili za ustvarjalnost? Kaj bi lahko ustvarili, česar do sedaj nikoli niste bili pripravljeni ustvariti? Ko začnete priznavati svojo ustvarjalno moč in prepoznate svoje zmogljivosti, se vam bo odprlo in pojavilo mnogo možnosti. Ko ustvarjalnost postane vaša vsakodnevna praksa, boste razširili svoje zavedanje, pa tudi um in oko za opazovanje možnosti povsod. 

Ste se kdaj čudili nekomu nad njegovo ustvarjalno močjo? Uganite kaj, tudi sami jo lahko ustvarite in gojite. Samo izbira je potrebna. Vsi se rodimo ustvarjalni. Škatla z barvicami v vrtcu ni bila rezervirana le za tiste, ki imajo potencial, vsem je bila enako na voljo, kajti resnica je, da potencial imamo vsi. Torej, kaj je mogoče tukaj, na kar niste niti pomislili?

Ali imate kakšne zmogljivosti, ki jih ne uporabljate? Kaj če imate neizmerne zmogljivosti in potenciale, do katerih niti ne dostopate? Če želite aktivirati svojo ustvarjalno moč, morate biti pripravljeni izkoristiti vse te zmogljivosti, ne glede na vse.

Se morda spomnite koliko časa je trajalo, da ste se naučili voziti kolo ali igrati kakšno glasbilo? Enako je z vašo ustvarjalnostjo. Potrebna je namerna izbira in malo vaje, preden se vaša prirojena ustvarjalna moč zlahka pojavi, ko jo pokličete. Ko se odločite, da boste v svoje življenje vključili ustvarjalnost, je veliko mogoče. Kaj lahko danes storite drugače, da takoj vključite svojo ustvarjalno moč?

Ne odrekajte se svojemu zavedanju, da bi si »kupili« pravilnost stališč drugih ljudi. Sledite svojemu vedenju in utripu svojega bobna. Če boste dovolili drugim, da vnašajo v vaše življenje svoja stališča, poglede in omejitve, bo glasba, ki jo želite ustvariti, zvenela popolnoma drugače kot bi si želeli. Če imate izvirno idejo, ne izgubljajte truda in časa, da bi jo ljudje razumeli. Nekateri je ne bodo nikoli in pomoč, ki jo boste dobili bo najverjetneje v obliki negativnih povratnih informacij. 

Če bi vsi geniji poslušali svoje vrstnike, bi verjetno še vedno živeli v srednjem veku.

Vzemite si čas za vklop in nego svoje ustvarjalnosti

Si lažete, da nimate ustvarjalnih sposobnosti, zato da lahko še naprej počnete stvari, ki za vas ne delujejo? Kaj, če bi si končno priznali, da jih imate in dali moč svoji ustvarjalnosti? Kaj bi v resnici lahko postali, česar nočete? Prosim, ne zamenjajte tega vprašanja z nasvetom, da v celoti zapustite in zamenjate službo. Ne. Ko boste priznali svojo ustvarjalno moč, se boste le zavedali možnosti, ki so vam sedaj na voljo in jih prej niste opazili in upoštevali. To ustvarjalno moč lahko začnete uporabljati za karkoli. 

Poglejmo si primer:
Lahko začnete iskati možnosti, kam usmeriti svojo ustvarjalno moč, kje bo za vas in za vse, za katere vam je mar, ustvarila še več možnosti. 

Izkoristite svojo ustvarjalno moč

Vaša ustvarjalnost je verjetno najpomembnejši dejavnik v procesu premagovanja kakršnihkoli izzivov. Veliko ljudi misli, da morajo imeti pravi IQ, ali pa se morajo roditi z določenimi prednostmi ali kakšnim drugim izgovorom. Mislijo, da so vse te okoliščine in dejavniki, ki bi razložili njihov uspeh ali pomanjkanje, zunaj njih.

Na žalost, se večina od nas celo življenje uči nadzirati svojo ustvarjalnost, živi v glavi in se odklopi od svoje prirojene ustvarjalne moči. Bolj ko se osredotočamo na stvari zunaj nas in govorimo o okoliščinah, situacijah v katerih smo se znašli, ljudeh, ki nas obkrožajo, vse za voljo tega, da ne izkoriščamo svoje ustvarjalnosti, bolj izgubljamo svojo ustvarjalno moč. Pravzaprav se lahko stanje tako poslabša, da lahko v celoti prezremo moč svoje ustvarjalnosti. 

Dobra novica je, da imamo ustvarjalnost vsi, je v nas in je zato v resnici zares nikoli ne moremo izgubiti. 

Če vaša ustvarjalnost teče lahkotno, lahko počnete in ste, imate in ustvarjate vse. Nove in drugačne možnosti se vam kažejo znova in znova, pojavile pa se bodo šele, ko boste pripravljeni priznati svojo ustvarjalnost. Če bi popolnoma ponotranjili svojo ustvarjalnost, kaj bi lahko ustvarili, kdo bi lahko bili? Če začnete uporabljati svojo ustvarjalno moč, kakšen bo vaš svet? Bi se lahko nenehno širili, nenehno ustvarjali in zabavali, brez drame in travm?

Eden najpreprostejših načinov, kako v sebi vzbuditi ustvarjalnost, je ta, da postanete otroški.

Če bi radi sprejeli svojo ustvarjalno moč in videli kaj ustvarjalnost sploh je, morate samo nekaj minut opazovati otroka. Kmalu boste začeli ceniti veselje in preprostost ustvarjalnosti. Kot je nekoč dejal Albert Einstein: »Da bi spodbudili ustvarjalnost, moramo razviti otroško nagnjenost k igri.«
Pri vsakem ustvarjalnem procesu je pomemben proces izražanja. Za otroke je je ustvarjalnost najbolj svobodna oblika izražanja. Otroci se izražajo odkrito in brez sodbe. 

Eden od načinov, kako povečati svojo ustvarjalnost je tudi ta, da si postavljate vprašanja kot so »Kaj vse je še mogoče? Kaj bi bilo potrebno, da…Kaj, če…?« Postanite ta prostor možnosti, postanite vprašanje. Preživljanje kvalitetnega prostega časa, ko se sprašujete, sanjate in ob tem niste pod stresom zaradi posledic napak, je lahko zelo osvobajajoče. 

Če boste v svoje delo in življenje vnesli ta občutek vznesenosti, začudenosti in igrivosti, boste s tem lahko spustili nekatere samonastavljene omejitve, ki ste si jih postavili nad lastno ustvarjalnost. Če se boste ves čas spraševali »Kakšne možnosti se zavedam, da je ne izbiram?« in če boste v življenju postali bolj igrivi, boste opazili svojo rast in zmožnost, da veliko več prispevate k temu čudovitemu svetu v katerem živimo. 

Če želite biti resnično vse, kar ste in ustvariti vse, kar bi radi, potem morate začeti priznavati svojo ustvarjalno moč, jo resnično začutiti in vzeti za svojo. Zahtevati morate več sebe, zahtevati! Ste pripravljeni biti in narediti vse, kar je potrebno? Kaj vse je še mogoče, o čemer niste nikoli niti razmišljali? Za izdelavo mojstrovine ne potrebujete najdražjega nabora orodij. Če pogledate svoje življenje in situacije, boste ugotovili, da sta vedno obstajala prostor in način, v katerem ste s svojo ustvarjalno močjo sodelovali s svetom.  

Upoštevajte dejstvo, da vse počnete iz lastnega zadovoljstva in ne zaradi zadovoljstva nekoga drugega. Bodite brez skrbi, kmalu bodo to opazili in takrat se bo vse začelo kotaliti kot snežna krogla.

Avtorja: Steven in Chutisa Bowman, mednarodna avtorja, govorca in poslovna svetovalca

Objavi komentar

DELECTUS, Sanija Selmani s.p. © Vse pravice pridržane